Skoči na glavno vsebino

Mali koraki za čist planet

“Zemlja je velika učiteljica tistim, ki ji znajo prisluhniti.  Le človeštvo se bo vrnilo v nič, od koder je prišlo, če ne bomo spremenili svojih navad.”
(Louise L. Hay)

Lahko rečemo, da učenke in učenci Osnovne šole dr. Franceta Prešerna Ribnica Zemlji znajo prisluhniti. Že vrsto let namreč sodelujejo v mnogih čistilnih akcijah po občini Ribnica, pomagajo pri ločevanju odpadkov in tako pristavijo svoj lonček k reševanju našega planeta.

Pod okriljem interesne dejavnosti Šolska skupnost ribniška osnovna šola še dodatno spodbuja ločevanje in recikliranje odpadkov. Predstavniki šolske skupnosti namreč sodelujejo pri zbiranju papirja, že več let pa samostojno organizirajo tudi celoletno akcijo zbiranja zamaškov. Na predmetni stopnji se tovrstna akcija prelevi v pravo medrazredno tekmovanje, v katerem kar nekaj razredov intenzivno sodeluje, saj vedo, da jih na koncu čaka prijetno presenečenje. Ravnateljica ga. Andreja Modic, ki zvesto spodbuja razvoj eko-duha na ribniški osnovni šoli, je v stilu preteklih let namreč tudi tokrat poskrbela za zasluženo nagrado. Zmagovalni razred 6.a z razredničarko Leo Bracovič je tako odšel na težko pričakovani ogled kino predstave v kinodvorano na ljubljanskem Rudniku. Zabavna komedija Vrvež v moji glavi 2 je vse pošteno nasmejala, saj so šestošolci tekom animiranega filma večkrat na platnu prepoznali težave, stiske in zabavne situacije, s katerimi se spoprijemajo tudi sami v resničnem svetu.

Popoldanski junijski izlet bo za naše šestošolce gotovo eden pomembnejših spominov na to šolsko leto, upamo pa, da bo tudi spodbuda za eko-delovanje v naslednjem šolskem letu. Letos so ribniški učenci zbrali približno 600 kg zamaškov. Držimo pesti, da jim naslednje leto uspe preseči to številko!

 

Tekst in foto: Katja Rus

Dostopnost