Skoči na glavno vsebino

ZLATI BRALCI NA RADIJSKI ODDAJI »HUDO«

V Sloveniji že od leta 1960 vsako leto poteka program bralna značka, ki osnovnošolce spodbuja k branju knjig, razmišljanju o njih, ustvarjanju lastnega mnenja in poročanju o prebrani knjigi. Letos se je zaključila že 64. bralna značka, za opravljanje katere se je spet odločilo ogromno osnovnošolcev, ki radi berejo. Nadobudni bralci, ki v šolskem letu opravijo bralno značko, prejmejo priznanje, ki potrjuje, da so tisto leto »potovali s knjigo v svet«. Tisti najbolj zavzeti bralci, ki opravijo bralno značko vseh devet let osnovne šole, pa prejmejo prav posebno spominsko priznanje za »zvestobo knjigi« ter laskavi naziv zlati bralec oz. zlata bralka, ki potrjuje njihovo ljubezen do branja. Tudi na naši šoli bralno značko vsako leto opravi veliko učencev, na valeti pa se vsako leto razglasi tudi zlate bralce, ki jih imamo vsako leto kar nekaj.

Ker je branje tako zelo pomembno, so se na radiu RTV Slovenija odločili, da je v oddaji Hudo na Prvem to soboto pogovor tekel na temo branja, bralne značke in zlatih bralcev. Kot vsak teden so v oddajo povabili mlade, ki so primerni za pogovor o teh temah. In tako smo ta teden imeli to možnost sodelovanja v radijski oddaji Hudo ribniški zlati bralci in bralke. Knjižničarka Majda nas je obvestila, mi smo bili pripravljeni na novo izkušnjo in tako smo se v soboto, 8. 6. 2024, z gospo Katjo Rus odpravili v Ljubljano na RTV. To posebno priložnost smo toplo sprejeli Jan Košir iz 9. a in Taj Rus iz 9. c ter Julijana Jesenšek in Ina Marie Lovšin iz 9. d.

Tako smo se v soboto ob 7:30 odpravili na pot s socialno pedagoginjo Katjo Rus. Na parkirišče v Ljubljani smo prispeli ob približno 8:20, iz katerega je sledilo še 10 minut hoje do studia RTV Slovenije. Ob 8:35 so nas povabili v stavbo, kjer smo počakali 10 minut do prihoda voditelja oddaje Aleša Ogrina, ki nas je pospremil do studia. V studiu so se nam pridružile še tri gimnazijke dijakinje 1. letnika Gimnazije iz Maribora Gimnazije Maribor: Eva, Hana in Ivana, ter mentorica bralne značke dr. Tatjana Vučajnk.

Snemanje v živo, pred katerim sem imel sva imela tudi nekaj treme, se je začelo ob 9:00 in končalo ob 10:00. V času snemanja nas je Aleš spraševal vsa možna vprašanja o knjigah, ki jih beremo, o doseganju naziva zlatega bralca, naših mnenjih, o odnosu do knjig, ali bi priporočili branje drugim in kako … Po koncu oddaje so nas pospremili do vhoda stavbe, kjer nas je generalna sekretarka društva Bralna značka Slovenije gospa Manca Perko peljala na sladoled, sladoledno kupo, kavo … Domov smo prišli ob okoli 13:00.

Preživeto dopoldne mi nama je bilo zelo všeč, zato se mi nama zdi, da je minilo s svetlobno hitrostjo. Bila je vsekakor izjemna izkušnja in zadovoljen sem zadovoljna sva, da sem smel sva smela biti del tega dogodka.

Tekst: Jan Košir, 9.a in Taj Rus, 9.c

Foto: Katja Rus

Dostopnost