Skoči na glavno vsebino

EKSKURZIJA ŠESTOŠOLCEV PO DOLENJSKI

V četrtek, 14. 6. 2024, smo se približno ob 8. uri s šolo odpravili na zaključno ekskurzijo na Dolenjsko.

Naša prva postojanka je bila Muljava, kjer smo si ogledali domačijo Josipa Jurčiča. Najprej smo imeli kviz različnih pisateljev predvsem pa o Jurčiču. Vodička nam je razkazala njegovo rojstno hišo, Krjavljevo kočo, kaščo ter leseno stavbo. V Krjavljevi koči so živeli le revni. Koča je imela le dva prostora in v njej je lahko bivalo kar sedem ljudi: dva na postelji, trije na krušni peči in še dva na leseni skrinji. Koča je imela eno leseno posteljo, majhno leseno mizico ter lesena stola, krušno peč na kateri so se lahko greli in leseno skrinjo. Pot smo nadaljevali do rojstne hiše Josipa Jurčiča, kjer je bila črna kuhinja. Ker je bila streha iz slame in so v kuhinji veliko kuhali se je tam velikokrat vnetil manjši požar. Josipov ded pa je zato v delu kuhinje naredil iskrolov , da so se vse iskre ujele tja in požara ni bilo nikoli več. Hiša je prav tako imela klet, sobo z mizo in stoli ter spalnico kjer so spali Jurčičevi starši. Zraven hiše pa je tudi kašča ter zunaj svinjak kjer so imeli prašiče. V leseni stavbi zraven hiše pa so bila razstavljena različna lesena orodja: vile, sodi, košare… Tako smo se poslovili in zahvalili vodički ter pot nadaljevali do izvira reke Krke in Krške jame.

Najprej nam je vodič povedal, da reka Krka izvira severno od vasice Gradiček in da se v njej nekateri že kopajo pri približno 10° Celzija. Naprej smo odkorakali po stopničkah, ki vodijo v Krško jamo. Tam nam je vodič povedal, da je to vodoravna jama in da ob močnem deževju iz jame bruha voda. Če smo dobro pogledali po stenah jame, smo lahko videli različne podobe kot so npr. Primož Trubar, zmaj, pes, racman, slon, gorila, angelček in še veliko zanimivih podob. Na koncu jame smo prišli do sifonskega jezera, ki naj bi bilo globoko kar 20 metrov.

Tako smo se iz jame odpravili do Novega mesta, kjer smo imeli malo manj kot eno uro prostega časa, med katerim smo lahko šli na sladoled ali pa se sprehajali po trgu. Ko je naš čas potekel, smo se odpravili do Dolenjskega muzeja, ki je bil ravno tako v Novem mestu. Potem nas je vodička popeljala po njihovem muzeju, kjer smo videli različno kamenje, orodje, orožje, nakit, žare, ki so jih našli arheologi v grobovih, steklene jagode, sekire, kovinske meče, steklene  zapestnice, sponke za lase, poškodovane čelade iz brona, poslikane situle, lončene posode, jantarne ogrlice in še veliko zanimivih predmetov. Tako je naš dan minil in smo se morali vrniti domov. Prispeli smo okoli 17. ure in se poslovili.

Meni je bila ekskurzija na Dolenjsko zelo všeč in bi jo tudi še enkrat ponovila. Najbolj mi je bila všeč pot po Jurčičevi domačiji ter izvir reke Krke s Krško jamo.

Žana Merhar, 6.c

Dostopnost