Skoči na glavno vsebino

Tudi na osnovni šoli Ribnica Gremo peš s kokoško Rozi!

Na razredni stopnji OŠ Ribnica in na podružnični OŠ Dolenja so v tednu od 23. do 27. septembra v skladu z zahtevami projekta Trajnostna mobilnost v osnovnih šolah učiteljice spodbujale prihajanje učencev v šolo na način trajnostne mobilnosti (prihod v šolo peš, s kolesom, s skirojem, s šolskim avtobusom).

Pri tem nam je ves čas pomagala kokoška Rozi s svojimi dnevnimi nagradami za primeren način prihoda v šolo. Kokoška Rozi je namreč poskrbela, da je vsak učenec, ki je v šolo prišel na trajnostni način, dnevno dobil prihodu v šolo primerno karto. Pridobljene karte so učencem kasneje pomagale, da so bili uspešni v igranju družabnih iger s kokoško Rozi, čemur so nekaj časa posvetili v prvem tednu oktobra.

Tako pridobivanje igralnih kart kot tudi razredni plakat, kamor so učenci dnevno beležili svoje prihode v šolo, so učence še dodatno motivirali k bolj zdravemu načinu prihajanja v šolo. Brez dodatnih vsakodnevnih spodbud učiteljic pa seveda akcija prav gotovo ne bi imela tako pozitivnih rezultatov.

Vseslovenski projekt Trajnostna mobilnost v osnovnih šolah nam je namreč narekoval, da si glede na realno situacijo, ki je pred začetkom izvajanja aktivnosti predstavljala 54-odstotno prihajanje učencev v šolo na način trajnostne mobilnosti, zastavimo kot cilj 61-odstotno primerno prihajanje učencev v šolo. Tako na OŠ Ribnica kot tudi na POŠ Dolenja vas smo cilj močno presegli!!! Kar 84 do 86% učencev se je potrudilo ter prihajalo v šolo peš, s kolesom ali skirojem oziroma s šolskim organiziranim prevozom. Mnogo učencev, med njimi tudi nekaj prvošolcev,  je prepričalo svoje starše, da so avto parkirali na dogovorjenih parkiriščih izven bližnje okolice šole, nato pa skupaj zjutraj opravili zdrav sprehod do šole in s tem poskrbeli še za zmanjšanje prometne gneče pred šolo. Sprememba je bila izrazita. O pravi prometni gneči pred šolo v času druženja s kokoško Rozi skoraj ni bilo sledu.

Naša želja po spremembi potovalnih navad učencev, po spodbujanju gibanja otrok in krepitvi zdravja nas je prvotno vodila k vključitvi v projekt, kjer njegova glavna maskota kokoška Rozi še posebno spodbuja pešačenje.  Zmanjšanje motoriziranega prometa v okolici naše ribniške oziroma dolenjevaške šole in posledično manjše onesnaževanje zraka z izpušnimi plini pa sta seveda še dodatni boniteti.

Hvala učencem, ki ste se potrudili in čim več hodili!

Hvala staršem, ki ste otroke čim manj v šolo z avtom vozili!

In hvala učiteljem, ki ste svoje razrede v akciji s kokoško Rozi lepo vodili!

Potrudimo se tudi po koncu akcije spodbujanja trajnostne mobilnosti s kokoško Rozi čim več hoditi in se gibati ter za naravo skrbeti. Kokoška Rozi je namreč obljubila, da se spet vrne in preveri, kako nam gre. Če ne prej, se gotovo spet prikaže spomladi in se z nami sprehodi po sveži zeleni travi. Do takrat pa upoštevajmo njene nasvete in POJDIMO PEŠ, tudi brez kokoške Rozi!

Katja Rus in Nataša Andromako Šilc, koordinatorici projekta

no images were found

 

Dostopnost