Skoči na glavno vsebino

Kulturni dan- NAŠA KULTURNA DEDIŠČINA

V ponedeljek, 21. oktobra 2019 je na naši šoli potekal kulturni dan z naslovom Naša kulturna dediščina. Zadali smo si cilj ohranjati kulturno dediščino. Poseben gost  prireditve je bil znani slovenski raper  Zlatan Čordić Zlatko, ki je eden od ambasadorjev vseslovenske akcije Bodi dober, bodi kul, katere namen je med mladimi širiti pozitivne vrednote dobrih vzornikov.

Prvi del programa smo pripravili v sodelovanju z ribniško izpostavo Javnega sklada Republike Slovenije. Potekal je v Športnem centru Ribnica. Povezovalka programa je bila Maruša Prelesnik Zdešar, ki je v uvodu pozdravila častnega gosta prireditve župana Občine Ribnica Sama Pogorelca, vse učence 6.,7. in 8. razreda in učitelje ter najavila k uvodnemu nagovoru ravnateljico šole Andrejo Modic.

Najprej so nastopili naši domači ustvarjalci: Žiga Bižal, Otroška folklorna skupina Lončki, Gobarsko društvo Ribnica in pletarski mojster Franc Žuk. Na koncu je nastopil  Zlatko s svojimi zanimivimi rimami, kot je« Bodi dober, razpni svoja jadra, ti si kapetan, tvoja barka!« in še mnogimi drugimi, iz katerih lahko potegneš marsikaj zase in kakšno novo modrost za življenje.

Kulturni program se je po uvodnem programu nadaljeval v matičnih učilnicah, kjer so učenci reševali kviz o ribniški kulturni dediščini. Potem so se razporedili po različnih delavnicah, kjer so izdelovali različne izdelke  kot  so košarice, podna za rešeta, zobotrebce, preprosta vozila iz vezane plošče, poliedre z ribniškimi motivi, glinene izdelke, zlate ribice okrašene z bleščicami, pa vezli, pletli, kvačkali, ustvarjali iz starih nogavic,slikali na steklo,zmešali kreme, tinkture, olja,mila, peli stare ribniške pesmi, spoznavali ribniško narečje, poslušali zgodbe iz Ribniške doline, pekli piškote, zapisali rime v angleščini na temo suhe robe, se sprehodili po trgu in fotografirali pomembne hiše, odšli do Parka kulturnikov, v razredu nato naredili plakate in pripravili razstavo na šoli. Delo je potekalo pod mentorstvom naših učiteljev, ribniških suhorobarjev Dušanke Češarek, Helene Pucelj in Franca Žuka, lončarjev Andreje in Franca Bojca ter diplomiranega bibliotekarja Domna Češarka. Literarno delavnico v Miklovi hiši  je vodila Anica Mohar.

Več si lahko ogledate na fotografijah.

Mojca Čavka, vodja KD

no images were found

Dostopnost