Skoči na glavno vsebino

Evropski teden mobilnosti na OŠ Ribnica

Tajnostna mobilnost je ideja, ki poudarja pomen hoje, kolesarjenja in uporabe javnega prevoza v vsakdanjem življenju. Z namenom spodbujanja trajnostnih načinov transporta se od 16. do 22. septembra že 20 let v Sloveniji odvija Evropski teden mobilnosti – ETM. Že drugo leto je v sodelovanju z Občino Ribnica v ta projekt vključena tudi Osnovna šola dr. Franceta Prešerna Ribnica s svojima podružnicama.

Letošnji teden trajnostne mobilnosti s sloganom »Živi zdravo. Potuj trajnostno.« je želel poudariti dejstvo, da sta mobilnost in zdravje posameznika hočeš nočeš zelo povezana. Zaradi omejevanja gibanja v času epidemije se je potreba po telesnih aktivnostih opazno povečala. Že sama hoja oziroma vožnja s kolesom ali skirojem pa predstavljajo koristne oblike gibanja, s katerimi izboljšamo tudi možganske funkcije ter krepimo kondicijo in imunski sistem, poleg tega pa še prispemo na želeni cilj.

Tokratni teden mobilnosti je za učence in učitelje na OŠ Ribnici predstavljal kar velik izziv, katerega pa smo se skupaj hrabro lotili in tudi odlično opravili. Izvedli smo kup aktivnosti, s katerimi želimo prispevati k večji ozaveščenosti o pomenu trajnostne mobilnosti predvsem med učenci in njihovimi družinami, pa tudi ostalimi pripadniki različnih generacij.

Za začetek se lahko pohvalimo, da smo v času Evropskega tedna mobilnosti izvedli kar 8 PEŠBUSOV!

Kaj pa je to »PEŠBUS«? Učence nevozače, katere želimo spodbuditi k trajnostnem prihodu v šolo, so učitelji organizirano spremljali do šole peš po vnaprej začrtanih poteh in po stalnem urniku. Posamezni učenec je PEŠBUS počakal na primerno označenem postajališču, ki je bilo najbližje njegovemu domu. Pri tem je PEŠBUS seveda strogo upošteval vozni red, katerega so učenci predhodno dobili.

In zakaj »PEŠBUS«? Aktivna pot v šolo je pomembna tako za večjo samostojnost in socialni razvoj otrok, kot tudi za njihovo zdravje. Otroci, ki hodijo v šolo peš ali s kolesom, so bolje telesno pripravljeni kot tisti, ki se vozijo. Dokazano je, da se taki otroci tudi sicer več gibljejo in med drugim lažje sledijo pouku. Poleg tega pa se učenci zelo radi »vozijo« s PEŠBUSOM. Ker je bila ta koristna akcija uspešno izvedena že v preteklem šolskem letu,  smo lepe navade obdržali in Pešbus izvedli tudi letos. Niti slabo vreme nas ni ustavilo. Po dežju je bila pešpot v šolo še celo zabavnejša!

Zaradi velikega števila učencev na ribniški šoli smo s seboj povabili le učence 1., 2. 3. in 4. razredov ter se odločili za relacije, kjer je PEŠBUS »pobral« največ učencev. S pomočjo hišnikov, ki so dnevno »gradili« in »podirali« postajališča PEŠBUSA, in mnogih učiteljev, smo izvedli 3 PEŠBUSE tako na Podružnični šoli v Dolenji vasi kot tudi v Sušju, 2 PEŠBUSA pa sta »odpeljala« učence k pouku na matično šolo v Ribnici.

Nismo pa se ukvarjali le s Pešbusi! Izvedli smo tudi aktivnosti, ki spodbujajo poleg hoje še druge načine trajnostne mobilnosti. Tokrat je naše učence čakalo prijetno presenečenje. Občina Ribnica je namreč osnovni šoli Ribnica v septembru ob Evropskem tednu mobilnosti podarila kar 10 skirojev, za kar se ji iz srca zahvaljujemo in jih že veselo koristimo. Tako smo v petek, 17.9., v sodelovanju z učitelji športa na podružnični šoli v Dolenji vasi zvedli poligon s skiroji, kjer so učenci prvega in četrtega razreda v času podaljšanega bivanja preskušali svoje spretnosti s skiroji. Zaradi očitnega navdušenja učencev smo podoben poligon v sredo, 22.9., izvedli še v Ribnici, kjer pa  so svojo sposobnost vožnje po progi z zahtevnimi zankami preskušali tretješolci. Lahko rečemo, da je vsem šlo odlično!

V torek, 21.9., pa smo trajnostno mobilnost urili še na učencih 3. triade. V sodelovanju z učitelji športa se je skoraj 60 osmošolcev preskusilo v kolesarjenju. Odšli so na ravno prav dolgo in ravno dovolj zahtevno pot do ribnika Smrekovec, ki leži ob vsem poznanem prijetnem mestecu Sodražica. S kolesarjenjem smo želeli učencem predstaviti primerno in koristno obliko gibanja in spodbuditi predvsem več dodatnega gibanja mladih v prostem času.

Izvajalci projekta Evropski teden mobilnosti upamo, da bodo naši napori, usmerjeni v povečanje trajnostne mobilnosti med učenci, njihovimi družinami in ostalimi občani, v tej jeseni obrodili želene sadove. Gibanje predstavlja pol zdravja, zato si vsi vzemimo čas in čim večkrat postavimo trajnostno mobilnost v prakso.

»Živi zdravo. Potuj trajnostno.«

 

Tekst in foto: Katja Rus

Dostopnost