Skoči na glavno vsebino

Medvedje zimovanje

Če ste se v zadnjem mesecu sprehodili v okolici Osnovne šole dr. Franceta Prešerna Ribnica, ste gotovo opazili na njej veliko novega. V Ribnico je namreč na obisk prišel medvedek Poldi s svojo družino. Ravnateljico šole je uradno zaprosil za začasno bivališče, učitelji in učenci ribniške šole pa smo se z njeno odločitvijo seveda strinjali.

Tako zdaj v ribniški osnovni šoli v tej hladni zimi biva medvedek Poldi s svojo družino. Kljub temu, da je nočna žival, pa ga kar dobro vidimo tudi podnevi. Čeprav je navidez neokreten in počasen, lahko zelo hitro teče. Če bo morda pomežiknil in vam pobegnil z enega okna na drugega, ne bodite presenečeni! Prav rad vam ponagaja in se z vami poigra. Res pa je, da malo slabše vidi in včasih ne ve, da je ravno vam že včeraj ponagajal. Tako si vas včasih lahko privošči tudi večkrat na dan.

Vsekakor pa je medvedek Poldi z življenjem na ribniški osnovni šoli kar zadovoljen. Učenci so njemu in prav vsakemu od njegovih prijateljčkov izdelali čudovito rdečo kapico, ki toplo greje premražena medvedja ušeska. Ponoči, ko so otroci doma v svojih toplih posteljah in šolo greje le tišina, si medvedki kapice potisnejo še bližje svojemu nosku in kdaj pa kdaj v rdečem zavetju tudi sladko zaspijo. Ob upočasnjenem srčnem utripu globoko razmišljajo, kako bodo naslednji dan polepšali dan učencem šole in vsem mimoidočim, katerih pogled se spočije na oknih ribniške osnovne šole.

Žal pa se vsi zavedamo, da pravi življenjski prostor malih medvedkov seveda niso stavbe osnovne šole, ampak zeleni gozdovi, ki prekrivajo doline in pobočja naše čudovite Slovenije. Zato vemo, da bo medvedek Poldi s svojo družino slej ko prej zapustil naša okna. Vendar pa je Poldi obljubil, da pred novim letov vsekakor še ne odide. Le kdo bi rinil v ta sneg in mraz! Sploh pa je tukaj v Ribnici enostavno čudovito!

Preden to noč trdno zaspijo, pa so me medvedki še opomnili, da bi se odlične bivanjske pogoje še posebej radi zahvalili hišniku Janezu, učiteljici Niki in vsem otrokom, ki so pomagali pri ustvarjanju njihovega začasnega bivališča.

Baje da bo za zahvalo poskrbel Božiček. Kaj mislite, bo res tako?

 

Tekst in foto: Katja Rus

Dostopnost