Skoči na glavno vsebino

Korakamo k Sončku

Drugačnost je biser narave, ki bogati prav vsakega izmed nas. Lepo je biti edinstven, poseben, drugačen, ni pa vedno lahko sprejemati nekoga, ki se razlikuje od tebe. In še težje je takrat, ko drugi ne sprejmejo tebe, ker si ti DRUGAČEN.

V projektu »Korak k sončku« želimo k sprejemanju drugačnosti popeljati tudi naše učence, zato se veliko pogovarjamo o tem, da se prav vsi med seboj razlikujemo. Tako ugotavljamo, da nekdo, ki je drugačen od mene, drugačen od večine, zato še nikakor NI SLAB.

Pri spoznavanju in učenju vrline, ki ji rečemo strpnost do drugih, pa so seveda najpomembnejše izkušnje. Prav zato smo se z učenci 4.a in 4. b Osnovne šole dr. Franceta Prešerna Ribnica v začetku marca podali na drugo stran mesta in obiskali uporabnike VDC-ja v Ribnici. Le-ti so se res lepo pripravili na naš obisk. Po lepi predstavitvi svojega življenja v Varstveno delavnem centru so nas prijazni gostitelji presenetili še z ljudskimi pesmimi, katere smo ob spremljavi kitare vsi skupaj zapeli.

Ker je melodija tista, ki podira ovire med ljudi, pa smo si tokrat tudi šolarji za pozdrav izbrali glasbo in zaplesali na pesem Jeruzalema. Ta skladba namreč svetu sporoča, da glasba tudi v težkih časih povezuje ljudi ter jim daje novo upanje in veselje. Ker se zaradi vojne v bližini veliko pogovarjamo o miru, pa so imela tudi darila, katera so četrtošolci izdelali za zavoje gostitelje, mirovno sporočilo. Poleg tablic, na katere so zapisali prijetne misli, so podarili še iz volne izdelane »Mirkote« – kepice, ki svojemu novemu lastniku prinesejo mir.

Čeprav ob sebi niso več imeli »Mirkotov«, pa so se umirjeni v šolo vrnili tudi četrtošolci, z zavestjo, da so naredili nekaj dobrega in se naučili veliko novega. In tokrat je bilo to spoznanje vse, kar smo potrebovali za svoj notranji mir.

Tekst in foto: Katja Rus

Dostopnost