Skoči na glavno vsebino

Evropski teden mobilnosti na OŠ Ribnica

Tako kot se iz dneva v dan vrti Zemlja, se tudi leto v hipu obrne, in spet je tu Evropski teden mobilnosti (ETM). Tokrat je ETM potekal od petka, 16.9. do četrtka, 22.9. 2022, ko smo bili na Osnovni šoli dr. Franceta Prešerna Ribnica RES!! aktivno mobilni.

V podporo Evropskemu tednu mobilnosti, ki je z letošnjim sloganom »Trajnostno povezani« želel spodbujati potovanja, ki bi okolju povzročila kar najmanj škode, smo na Osnovni šoli dr. Franceta Prešerna Ribnica in njenih obeh podružnicah izvedli kar 8 PEŠBUSOV. Vodilo trajnostne mobilnosti je namreč zadovoljiti potrebe vseh ljudi po mobilnosti in obenem zmanjšati promet ter njegove škodljive posledice, zato je Pešbus, ki predstavlja organizirano spremstvo mlajših učencev od doma do šole, res odličen praktičen primer za spodbujanje pešačenja.

Tako na podružnici v Dolenji vasi kot tudi na podružnici v Sušju smo izvedli po 3 Pešbuse. Kljub neljubemu vremenu pa je bila udeležba res velika. Učenci prav uživajo v pobiranju »potnikov« po vnaprej označenih postajah in v zanimivem klepetu vse tja do šole. Na centralno osnovno šolo v Ribnici pa je »Pešbus« tokrat popeljal dvakrat in pri tem pobiral »potnike« na postajah od Knafljevega trga pa do šole.

Ker je dobro organiziran promet srce vsake sodobne družbe in je z urejenim prometom lepše in lažje živeti, manj hrupa pa pomeni tudi manj stresa, je namen Evropskega tedna mobilnosti spodbujati trajnostno mobilnost. V ta namen pa je potrebno seveda postaviti tudi dobre temelje, katere smo si letos zamislili v obliki poligonov, namenjenih urjenju spretnostne vožnje in motiviranju učencev za uporabo njim primernih vozil tudi doma. Tako smo v času podaljšanega bivanja izvedli dva poligona s skiroji v Dolenji vasi ter poligon s skiroji in kolesi na podružnici v Sušju. Zaradi močnega deževja smo odpovedali poligon s skiroji v OŠ v Ribnici in ga nadomestili s poligonom za spodbujanje spretnosti pri gibanju kot takem, ki je med udeleženci iz drugih, tretjih in četrtih razredov požel veliko navdušenja.

V okviru ETM-ja pa je na dvorišču med šolskimi stavbami uradno odprla svoja vrata tudi težko pričakovana kolesarnica. Sedaj shramba koles v okolici šole ni več težava, zato lahko še intentivneje spodbujamo prihod v šolo s kolesom. Zato smo v torek, 19. septembra, s sedmošolci, ki obiskujejo šolski predmet »Šport za sprostitev«, izvedli še kolesarjenje po stranskih in gozdnih poteh vse tja do Rakitnice. Tako smo jih spomnili na pogosto pozabljeno svobodno možnost potovanja, katero tudi njim ponuja kolo. S skupino 50ih učencev smo se pogumno podali na pot in se zadovoljni tudi vrnili v Ribnico z upanjem, da se tudi sami večkrat podajo na pot v šolo kar s kolesom.

Ni kaj, res smo izkoristili Evropski teden mobilnosti in bili pošteno aktivni! Hvala aktivu učiteljev športa, hišnikom, učiteljicam podaljšanega bivanja in ostalim, ki ste pripomogli k tej uspešni zgodbi.

Pa je to za letos dovolj? Seveda ne!!! Pomembno je, da gibanje in z njim povezano mobilnost v čim večji meri ohranjamo tudi tekom celega šolskega leta! Zato obljubim, da bomo tudi tekom leta delali v to smer. Vi pa ostanite z nami v gibanju in mobilnosti, kajti šele potem lahko skupaj napišemo še kako uspešno zgodbo.

Tekst in foto: Katja Rus

Dostopnost