Skoči na glavno vsebino

Tok, tok, tok… DAN MIRU je tu!

Konec dneva je pomembno le eno: najti MIR v svojem srcu.

Mir je  namreč osnova zadovoljstva v našem življenju…

Pri iskanju miru pa bosta vsaj stanovalcem Doma starejših občanov Ribnica gotovo pomagali dve ravnokar posajeni »drevesi miru«, kateri so na dan miru v sodelovanju z ribniškim društvom »Joga v vsakdanjem življenju« in »Rekreacijskim klubom Ribnica« na vrtu Doma posadili tretješolci in četrtošolci OŠ dr. Franceta Prešerna Ribnica.

Svetovni dan miru, kot so 21. september leta 2001 okronali Združeni narodi, se namreč zavzema za korektno reševanje sporov in mir na svetu, zato je prav, da ga že vrsto let proslavljamo tudi v Ribnici. To je dan, ko naj bi povsod vladal mir, oboroženi in drugi spopadi pa naj bi se prekinili. Cilj mednarodnega dneva miru je, da se med ljudmi razširi vest o tem, da obstaja alternativa vojnemu stanju in da je možen tudi svet, v katerem vlada mir.

Tretješolci in četrtošolci ribniške osnovne šole, ki se zavedajo pomena miru, so tako svoje misli o miru najprej izrazili s svojimi risbami. Vsaka izmed njih na svoj način govori o idealu dobrega. Nato so nekaj spodbudnih misli in želja napisali tudi na pisane golobčke miru ter svoje ideje o miru narisali kar na sprehajalno stezo, ki obkroža Dom. Tisti najpogumnejši pa so predvsem svoje želje, povezane z mirom, povedali kar na glas.

V zanosu so osnovnošolci potem prisostvovali pri posaditvi obeh dreves v upanju, da bo simbolični pomen dreves miru potrkal na vrata vseh občanov. In kaj storiti, ko zaslišite trkanje na svojih vratih? Naši učenci pravijo, da v pričakovanju miru vrata z veseljem odprite…

Tekst in foto: Katja Rus

Dostopnost