Skoči na glavno vsebino

KOLESARJENJE

Predmet:  ŠPORT ZA ZDRAVJE   

KOLESARJENJE

Cilji učne ure:

  • Izboljšati aerobne sposobnosti s pomočjo 4. urnega kolesarjenja,
  • Spoznati varnost pri kolesarjenju
  • Izbrati ustrezen tempo pri kolesarjenju.
  • Uporaba kolesarske opreme

Na kolesarskem izletu, ki ga izvajamo v okviru obveznega programa pri športu za zdravje, smo učencem v prvi vrsti poskrbeli za varnost, ki smo jo pred začetkom učencem tudi teoretično razložili. Tega smo se poskušali skozi ves čas kolesarjenja tudi držati. Da spoznajo varno vožnjo v koloni, z vmesnimi razmaki med kolonami, kar omogoča lažje prehitevanje tudi drugih udeležencev v prometu.

  SPLOŠNA NAVODILA, ki smo jih podali učencem:

  1. Za kolesarski izlet, ki ga načrtujemo, moramo poiskati vse osnovne podatke o poti. Predvsem mora biti pot primerna za udeležence kolesarjenja, kar smo jim na začetku tudi predstavili.
  2. Ustrezno si pripravi kolo. Preveri zavore, pnevmatike, itd.
  3. Na kolesarjenje se lahko podate  samo učenci, ki imate ustrezno kolo, ste brez posebnih zdravstvenih težav in tako dobro poznate cestno prometne predpise, da znate samostojno kolesariti do poti, ki si jo bomo zadali. 
  4. Oblecite udobna oblačila in obutev glede na vadbo, ki ste jo izbrali. Ne pozabite na čelado in  tekočino (vodo).
  5. Kolesarski izlet je potekal v bližini domačega kraja in po poznanih cestah. Peljali smo se iz Ribnice do ribnika v Sodražici, nato smo obiskali še igrišče, kjer so učenci malo uživali na soncu. Nato smo se po isti poti odpravili nazaj proti Ribnici. Kolesarski izlet je potekal brez kakršnih koli zapletov, za kar moramo športni pedagogi v prvi vrsti pohvaliti vse učenke in učence, ki so se dosledno držali naših navodil, ki so jih dobivali skozi ves čas kolesarjenja.

Aktiv športa:

Tadej Levstek, prof.

Dostopnost