Skoči na glavno vsebino

V poletje zaplujmo s prijatelji

Kot vsako šolsko leto je tudi tokrat čas minil z neverjetno hitrostjo. Hop hop hop, in že je so tu počitnice!

V pričakovanju poletja je tako Osnovna šola dr. Franceta Prešerna Ribnica pod okriljem projektov »Sodelovanje med vrtcem in šolo« in »Sožitje« v sodelovanju z učenci Šolske skupnosti razredne stopnje 7. junija v dvorano TVD-ja povabila vseh pet predšolskih skupin Vrtca Ribnica. Učenci so vrtčevskim malčkom pokazali, da so se poleg matematike, slovenskega jezika, angleščine in drugih rednih šolskih predmetov v tem šolskem letu še veliko drugega naučili. Na prvem mestu je bila v tem letu prav gotovo tema PRIJATELJSTVO …

Veliko smo se pogovarjali in ugotavljali, kako pomembni so dobri in pristni medosebni odnosi. Le skupaj namreč tkemo nevidno mrežo prijateljstva, ki se lahko povezuje v neskončnost.

Pravi prijatelji so tisti, ki nudijo pomoč osebam, ki so v stiski. Tako so učenci Neobveznega izbirnega predmeta umetnost pod mentorstvom Uršule Jaklič Žagar zaigrali pravljico »Pod medvedovim dežnikom«, kjer smo spoznali medveda, ki je nesebično ponudil pomoč prijateljem v stiski.

Medved je bil res pravi prijatelj, ki je delal dobro in osrečeval tako sebe kot ljudi v svoji bližini. Delajmo dobro! Le tako bo naša podoba čim lepša – tako pred drugimi kot doma, ko se pogledamo v zrcalo. Slika v zrcalu pa zna biti zanimiva …

Z zabavno lutkovno predstavo z naslovom »Zrcalce« so nas tokrat razvedrili prvošolčki, ki so v tem šolskem letu pod vodstvom Anje Zbašnik obiskovali lutkovni krožek. Lutke gozdnih živali so prav zabavne, ko spoznavajo skorajda čudežne lastnosti ogledala, ki svet pokaže v njegovi trenutni resničnosti. Če zrcalna slika pokaže »Zgodbo prijateljstva«, s katero so svoj nastop zaključili prvošolčki, je življenje gotovo lepo.

Najdeno zrcalce sicer v resnici ni imelo čudežne moči. Ker pa so tudi petošolci z učiteljico Anjo veliko govorili o dobrih čarovnijah, so za nas zaigrali pravo romsko pravljico z naslovom »Čarobni zvonček«, ki je nagradil dobra dela ljudi. Kdor namreč dobro seje, bo tudi dobro žel!, pravi star slovenski pregovor. In če dobro delaš tudi TI, je svet takoj lepši!

S pesmijo »Svet je tvoj« pa so našo prijateljsko prireditev zaključili učenci iz Ropotarnice, nad katero roko drži učiteljica Irena Nadler Starc. Svet je namreč moj, je tvoj in je naš. Lepšega pa naredimo z medsebojno pomočjo, prijaznostjo in ljubeznijo. Ostanimo med seboj povezani in še naprej premikajmo gore, kot pravi Pavčkova pesem. Upoštevajmo pesnikov nasvet za lepši svet in ga začinimo s prijateljstvom!

 

Pravo prijateljstvo
gore premika.
Ne more biti vprašaj,
je le klicaj ali pika.

Prijateljstvo se rodi,
se smeji in mežika,
kot čudežno sonce
izpod dežnika.

Prijateljstvo je zato
najlepša oblika sveta,
ker jo naslika srce
in se dotika – vsega!

 

(Tone Pavček)

 

 Tekst in foto: Lea Bracovič in Katja Rus

Dostopnost