Skoči na glavno vsebino

Evropski dan jezikov

Dan, ko praznujemo jezikovno raznolikost v Evropi in spodbujamo učenje jezikov, se imenuje »EVROPSKI DAN JEZIKOV«. Svet Evrope je bil tisti, ki je leta 2001 v Strasbourgu predlagal, da je 26. september vsako leto namenjen obeleženju različnih jezikov. Tako želimo z različnimi dejavnostmi prav na ta dan drug drugemu pokazati našo podporo večjezičnosti in medkulturnemu razumevanju. Poudarjamo, da je v Evropi jezikovna in kulturna pestrost iz dneva v dan večja, zato je učenje različnih jezikov nujno.

Učenci Šolske skupnosti za RS so se letos kar pošteno poglobili v raziskovanje jezikov, ki jih najdemo v Evropi. Pri iskanju izvorne države posameznega jezika so si pomagali z Atlasom, pri iskanju prevodov pa jim je na pomoč priskočil Google. Vsekakor je bila ura zabavna, še posebno za učence, katerih materni jezik ni slovenščina. Tako so lahko pokazali svoje znanje Slovencem tujega jezika in ponosno spregovorili v sebi najbližjem jeziku.

Da bi na pomen poznavanja tujih jezikov opomnili še vse ostale, ki polnijo šolske hodnike, so učenci svoje izdelke obesili na šolske zidove. Lotite se branja, morda pa vam bo katerega izmed zapisanih jezikov uspelo razumeti!

Mentorica Katja Rus

Dostopnost