Skoči na glavno vsebino

Tretješolci v šoli v naravi v CŠOD Fara

Mesec december je bil za Ribniške tretješolce poseben mesec. Pa ne samo zaradi treh dobrih mož in prazničnega vzdušja, ampak zato, ker so se odpravili na svojo prvo šolo v naravi. Odšli smo v Center šolskih in obšolskih dejavnosti Fara. Ker pa smo preštevilčni, da bi odšli vsi naenkrat, smo šli v dveh delih. 3. b in 3. d iz Ribnice ter 3. e iz POŠ Dolenja vas smo tja odšli od 16. – 18. 12. Ekipa 3. a in 3. c iz Ribnice ter 3. f iz POŠ Sušje pa od 18. – 20. 12. V Fari smo preživeli tri aktivnosti polne dni ter dvakrat prenočili.

Udeležbe v šoli v naravi so se učenci zelo veselili, bili pa so tudi vznemirjeni, saj so se nekateri prvič odpravili od doma brez staršev. Za vse je bila to odlična izkušnja v samostojnosti, skrbi za svoje stvari, potrpežljivosti, vztrajnosti ter prispevanju k dobri volji in počutju vseh. Učenci se ob taki izkušnji bolje spoznajo med seboj ter tudi z razredničarko. V Fari smo imeli pester športen, naravoslovni ker kulturni program. Skupaj smo se sprehodili po kraju, ugotavljali značilnosti kraja ter si ogledali pravo kostelsko hišo in njene posebnosti. Obiskali smo lončarja, se seznanili z njegovim poklicem in lončarskimi izdelki. Seznanili smo se, da je Fara v neposredni bližini reke Kolpe, ki je hkrati mejna reka med Hrvaško in Slovenijo.

Na gozdni jasi smo iskali sledi živali. Skupaj smo ugotavljali katere živali živijo v gozdu in Prifarskem jaraku, potoku, ki teče tam skozi.

Ker tamkajšnji gozd obiskujejo tudi krdela volkov, smo se skušali gibati kot oni – tiho in neslišno.

Izvedli smo pohod do visečega mostu, se spoznali z lokostrelstvom ter se pomerili tudi v tej spretnosti. Športno smo se udejstvovali tudi na orientacijskem teku. Poseben užitek pa je bil adrenalinski park.

Polni doživetij smo se srečno vrnili domov.

Urša Jaklič Žagar, vodja ŠVN

Dostopnost