Skoči na glavno vsebino

ŠOLA V NARAVI – ANKARAN 2021

Med letošnjim poletjem smo učiteljice in učitelji bodočih 5. razredov in bodoči petošolci večkrat pomislili, če nam bo letošnja šola v naravi, v Ankaranu, uspela. Saj nismo vedeli, kakšni ukrepi bodo zaradi »covid časov« veljali naslednji dan, kaj šele v septembru.

MIZŠ je dovolilo organizacijo šole v naravi, seveda ob upoštevanju priporočil NIJZ.

Že preden smo v šolo sprejeli učence,  smo začeli s pripravami na vsebinski ter organizacijski del. Večkrat smo sestankovali in našo šolo v naravi res temeljito pripravili.

Končno smo dočakali  13. september 2021, ko smo se z velikimi kovčki in polni pričakovanj odpeljali proti Ankaranu. Učenci so bili vznemirjeni, veselili so se šole v naravi in skoraj nismo opazili solzic na njihovih ličkih. 

Po postanku med potjo, kjer smo pojedli malico, nas je pričakal sončni Ankaran. Počakali smo na ključe, ki so nam odprli vrata do naših nekajdnevnih sobic.

Vreme nam je bilo skoraj do konca tedna zelo naklonjeno, zato smo lahko realizirali vse zastavljene cilje: izpeljali smo tečaj plavanja, spoznavali  primorski svet,  se z dvema ladjicama odpeljali v Piran, se trudili za lepe medsebojne odnose in upoštevali pravila, ki so veljala v Ankaranu. Dejavnosti so se ves čas prepletale in nam naredile dneve polne doživetij.

Tudi v letošnji šoli v naravi smo učitelji videli, kako dobro se znajo učenci držati dogovorov in pravil, kako znajo poskrbeti sami zase, za svoje prijatelje, za svoje stvari. Bili so odgovorni. Zaslužijo veliko pohvalo.

Marsikdo je našel novega prijatelja, morda tudi prvo simpatijo. Šola v naravi pa je tudi odlična priložnost, da učitelji otroke spoznamo v čisto drugačni luči kot pri pouku, kar nam je v pomoč pri nadaljnjem delu. Vezi, ki jih spletemo z otroki, so trdnejše.

Za okoli 110 učencev (številka se je med tednom spreminjala) je ves čas skrbelo 11 spremljevalcev: razredničarke Andreja Hočevar, Maruša Čop, Alenka Tanko, Jerneja Merhar, Nina Marolt, razrednik Grega Šumrada in športni pedagogi Gregor Ilc-vodja učiteljev športa, Aleš Pugelj, Tadej Levstek, Samo Plevnik in Julija Valentič.

Učitelji športa so na koncu izvedli  preizkus plavalnih sposobnosti, kjer so učenci pokazali osvojeno znanje. Dosegli so 53 bronastih, 45 srebrnih in kar 11 zlatih  ANKARANČKOV. En učenec pa je  dobil naziv ANKARANČEK PRIPRAVNIK. Za uspeh vsem čestitamo!

Kljub upoštevanju vseh »covid« ukrepov in »mehurčkanju« smo se imeli lepo. V petek smo se vrnili v Ribnico  z bogatimi izkušnjami pa tudi s kakšno skrivnostjo. Na obrazih vseh je sijalo veselje ob snidenju s svojimi najdražjimi. Učenci so se hitro razkropili vsak na svojo stran in domov odnesli spomine za vse življenje.

Iskreno se zahvaljujemo podjetju INOTHERM, ki nas že veliko let oblači v enake majice in omogoči, da smo v Piranu vidni že na daleč in LEKARNI RIBNICA, ki nas je založila s kar nekaj zdravili, kremami in drugim sanitetnim materialom.                                                                     

 Za uspešno izpeljano šolo v naravi gre zahvala vsem učencem, ki so se držali skupnih dogovorov, učiteljem spremljevalcem, ki smo zavzeto sodelovali pri izpeljavi učnega programa, staršem, ki so vzeli resno naše nasvete pred odhodom in vodstvu šole za pomoč pri  organizaciji šole v naravi.

Hvala in srečno!

 

                                                                                Alenka Tanko, pedagoški vodja ŠVN

                                                                                                          Foto Tadej Levstek

Dostopnost