Skoči na glavno vsebino

NAGRADA ZA RAZSTAVO 70 LET ZBIRKE SINJI GALEB

Na povabilo Založbe Mladinska knjiga k sodelovanju v praznovanju 70. obletnice Sinjega galeba, najstarejše slovenske knjižne zbirke za mladino, smo ta jubilej tudi v matični šoli in  obeh podružnicah obeležili z razstavami knjig iz zbirke, ki jih hranimo v šolski knjižnici.

Izmed vseh sodelujočih šol so v Založbi Mladinska knjiga izžrebali šest nagrajencev in med njimi je tudi naša šola prejela paket petih knjig iz jubilejne zbirke Sinji galeb.

Za valentinovo smo na nove razstavne police pred šolsko knjižnico v matični šoli postavili razstavo 70 let zbirke Sinji galeb Izmed 155 naslovov knjig iz zbirke, ki jih hranimo, so bile na ogled knjige slovenskih avtorjev in prva knjiga v zbirki Mladost v džungli indijskega pisatelja Dhana Gopala Mukerdjija, za čas razstave medknjižnično izposojena iz Knjižnice Kočevje.

V čitalnici smo na steno prilepili 70 galebov, ki ponazarjajo 70 let zbirke, z vsemi naslovi knjig, ki so izšle v posameznem letu.

Razstavi smo pripravili tudi na obeh podružnicah. V POŠ Sušje smo razstavili vseh 19 naslovov knjig iz zbirke, ki jih hranimo v podružnični knjižnici. V POŠ Dolenja vas pa v staro vitrino iz matične knjižnice postavili na ogled vseh 34 naslovov knjig iz zbirke podružnične knjižnice. Za učence od 1. do 5. razreda smo pripravili knjižno uganko, ki jo bodo lahko reševali še v maju. Sodelujoče bomo nagradili s knjigami iz zbirke Sinji galeb, ki nam jih je podarila Knjižnica Miklova hiša iz svojega odpisa. Tako bodo knjige zopet dobile nove bralce.

Z odpisanimi knjigami iz zbirke bomo napolnili tudi vse tri Knjigobežnice pred šolami v Dolenji vasi, Sušju in Ribnici.

Odzvali smo se prošnji šolske knjižničarke Prve gimnazije Maribor in podarili sedem izvodov knjig za dopolnitev njihove razstavo vseh knjig zbirke Sinji galeb, spodbudili pa še Knjižnico Miklova hiša, da je podarila še en manjkajoči izvod. Tako so postale tudi knjige iz obeh knjižnic del velike razstave.

  1. S.

Ko sem postavljala razstave, so se predvsem učiteljice spomnile branja teh knjig.

Učiteljica v Ribnici pa je ob pogledu na razstavljene knjige odkrila knjigo, ki jo je že dolgo iskala:

»Moja družina, moja najljubša knjiga! To knjigo sem sem tako dolgo iskala, da bi jo še enkrat prebrala.« In sem ji jo ob koncu razstave dala v dar kot spomin na delo v naši šoli.

Učiteljica v Sušju je takoj zjutraj, ko je prišla v šolo in zagledala razstavljene knjige, rekla: » O, Urške! Urške so zakon! (= Urške so brez napake)« Potem je knjigo še posebej priporočila v branje svojim bralkam.

 

Majda Ilc Hussein, knjižničarka

Dostopnost