Skoči na glavno vsebino

POLETNA ŠOLA V NARAVI – ANKARAN 2022

Šolsko leto se za učence 5. razreda po navadi začne na najboljši možni način. V začetku septembra se namreč odpravimo v poletno šolo v naravi, v Ankaran. Kljub temu, da je to šola, vseeno poteka na drugačen, bolj prijazen način, saj učilnice zamenjamo za bazen, obalo, morje… Če imamo pa še sončno vreme, je še toliko bolj imenitno.

Letos smo se imeli res lepo.

Že preden smo v šolo sprejeli učence,  smo začeli s pripravami na vsebinski ter organizacijski del. Našo šolo v naravi smo res temeljito pripravili.

V ponedeljek, 12. septembra 2022, smo izpred Športnega centra pomahali še staršem in se dobre volje in polni pričakovanj podali proti Ankaranu. Na pol poti smo imeli postanek za malico, kjer smo že čutili vpliv toplega sredozemskega podnebja.

V Ankaranu nas je pričakalo sonce. Dobili smo ključe sobic,  si uredili prtljago in se prepustili dogodivščinam šole v naravi.

Vreme nam je bilo do konca tedna zelo naklonjeno, kljub slabi napovedi, ki se na srečo ni uresničila. Le v četrtek dopoldan smo lahko skozi okna opazovali zelo kratko nevihto z močnim deževjem in pihanjem. Bili smo presenečeni nad veliko količino odlomljenih vej v tako kratkem času.

V šoli v naravi smo realizirali vse zastavljene cilje: izpeljali smo tečaj plavanja, spoznavali  smo obsredozemski  svet,  se z ladjico peljali v Piran,  izvedli orientacijski tek,  uživali v družabnih večerih, se ves čas trudili za lepe medsebojne odnose in upoštevali pravila, ki so veljala v Ankaranu. Dejavnosti so se ves čas prepletale in nam naredile dneve polne doživetij.

Učitelji smo opazovali, kako znajo otroci skrbeti sami zase, se držati dogovorov in pravil, komunicirati z drugimi sošolci, biti empatični. Ves čas so se trudili po najboljših močeh. Zaslužijo veliko pohvalo.

Zgodile so se tudi prve simpatije. Marsikdo je našel novega prijatelja, vsi pa smo razširili krog novih poznanstev.

Šola v naravi pa je tudi odlična priložnost, da učitelji učence spoznamo v čisto drugačni luči kot pri pouku, kar nam je v pomoč pri nadaljnjem delu. Vezi, ki jih spletemo z učenci, so zagotovo trdnejše.

Za 76 učencev je ves teden skrbelo 8 spremljevalcev: razredničarke Alenka Tanko, Andreja Hočevar, Maruša Čop, Špela Gornik Oražem, razrednik Grega Šumrada in športni pedagogi Gregor Ilc, Aleš Pugelj in Tadej Levstek. Bili smo res uigrana ekipa.

Učitelji športa so v sodelovanju z razredniki na koncu izvedli  preizkus plavalnih sposobnosti, kjer so učenci pokazali osvojeno znanje. Osvojili so 10 ZLATIH, 36 SREBRNIH in 28 BRONASTIH ANKARANČKOV, 2 učenca pa sta pridobila naziv ANKARANČEK PRIPRAVNIK.

Za uspeh vsem čestitamo!

V poletni šoli v naravi smo se imeli lepo. V petek smo se vrnili v Ribnico  z bogatimi izkušnjami pa tudi s kakšno skrivnostjo. Na obrazih vseh je sijalo veselje ob snidenju s svojimi najdražjimi. Učenci so se hitro, tudi zaradi dežja, ki nas je pričakal v Ribnici,  razkropili vsak na svojo stran in domov odnesli spomine za vse življenje.

Iskreno se zahvaljujemo podjetju INOTHERM, ki nas že veliko let oblači v enake majice in omogoči, da smo v Piranu vidni že na daleč in LEKARNI RIBNICA, ki nas je založila s kar nekaj zdravili, kremami in drugim sanitetnim materialom.                                                                      

 Učitelji spremljevalci ocenjujemo, da je bila letošnja šola v naravi uspešno izpeljana.

Za to gre zahvala vsem učencem, ki so se držali skupnih dogovorov, učiteljem spremljevalcem, ki smo zavzeto sodelovali pri izpeljavi učnega programa, staršem, ki so vzeli resno naše nasvete pred odhodom in vodstvu šole za pomoč pri organizaciji šole v naravi.

Vsem želim uspešno šolsko leto!

                                                                                Alenka Tanko, pedagoški vodja ŠVN

Dostopnost