Skoči na glavno vsebino

PREŠERNA FORMA VIVA 2022: LIKOVNA USTVARJALNOST NAŠIH UČENCEV

Likovno ustvarjanje je lahko zelo pomemben del našega življenja. Kreativnost nas sprosti, poveča samozavest in nas notranje napolni z zadovoljstvom. Tudi v času otroštva in odraščanja ima likovno ustvarjanje zelo pozitiven vpliv na razvoj otrok in mladostnikov. V osnovni šoli se učenci seznanijo z vsemi likovnimi področji: slikarstvom, risanjem, kiparstvom, grafiko in arhitekturo. V sklopih se seznanjajo in izkušajo različne likovne materiale in tehnike. S tem ozavestijo, da je likovna umetnost posebno področje, ki zahteva veliko spretnosti, likovnega znanja in tudi malo talenta, ki se v času odraščanja v marsikaterem učencu prebudi, tako kot tudi želja in notranja motivacija za likovno ustvarjanje.

V vsaki generaciji naših učencev se razvije nekaj mladih talentov, ki svojo ljubezen in veselje do ustvarjanja prenesejo v vsakdanje življenje. Po končani osnovni šoli se tudi odločajo za nadaljevanje izobraževanja na likovno usmerjenih srednjih šolah.

Vsako leto se v sklopu pouka izvajajo likovne dejavnosti, kjer se določeni izbranci preizkusijo v vlogi umetnika in se udeležijo dnevnih likovnih ustvarjalnic. Letos smo se s tremi učenkami udeležili Prešerne forma vive, kjer so učenci štirih Prešernovih šol s svojimi mentorji ustvarjali prostostoječe kipe iz siporeksa. Z žaganjem, piljenjem, klesanjem kocke siporeksa, so pod rokami mladih kiparjev nastajale različne oblike in teksture stiliziranih in modernih figur. Srečanje mladih likovnikov je potekalo 27. oktobra na Prešernovi šoli v Kranju. Našo šolo so zastopale učenke: Špela Bolha iz 8.C, Neja Šveigl iz 9.A in Maša Kavšček iz 9.D. Spremljala sva jih mentorja Katarina Drobnič in Janez Andoljšek.

Nekaj urni proces ustvarjanja nas je povezal s skupnimi idejami, mislimi, koncentracijo in ustvarjalno energijo. Na koncu pa občutek zadovoljstva in zmagoslavja ob pogledu na kvalitetna likovna dela, ki smo jih ustvarili.

Katarina Drobnič, prof. lik. um.

Dostopnost