Skoči na glavno vsebino

OTROCI ZA OTROKE

Mesec december je sicer koledarsko zadnji mesec leta, a med vsemi najbolj težko pričakovan. Čar čarobnosti nam poleg vseh lučk pričarajo tople misli, pristni odnosi, iskreni stiski rok, prisrčno petje, ples …  Vse to so nam, 21. 12. 2022, na tradicionalni prireditvi Otroci za otroke pričarali učenci predmetne in razredne stopnje Osnovne šole dr. Franceta Prešerna Ribnica, ki so pod mentorstvom učiteljev pripravili radostni večer, kjer so pokazali, kaj vse znajo. Na prireditvi smo obeležili državni praznik – dan samostojnosti in enotnosti in v veselem vzdušju priklicali letošnje božično-novoletne praznike. Najprej smo se zazrli v naš materni jezik, ki je vezivno tkivo naše nacionalne zavesti. Povezovalca sta bila devetošolca Maks Lovšin in Lana Mihelič Poje, ki sta v domovinskem delu prireditve predstavila razvoj slovenskega jezika. Domovinski del so popestrili deklamatorji in pevci mladinskega pevskega zbora naše šole.

Prireditve si ne predstavljamo brez pristnega Rib`nčana, ki vedno pove kakšno modrost in v nas prebudi nasmeh, pa če smo še tako slabe volje, a imeli smo kar dva! Vlogi Ribn`čanov v srednjih letih sta prevzela Mark Nosan in Žan Prelesnik. Obujala sta spomine na čas plebiscita.

Med božično-novoletnim delom, ki je bil pravljično čudovit, se nam je za hip zazdelo, da je zimska vasica, ki je bila del scene enostavno oživela. Toliko topline, smeha in veselja so pokazali učenci. Zabavni del sta povezovala šestošolca Maša Henigman in Luka Kljun. Program je bil obogaten s številnimi plesnimi točkami, kako prisrčno je bilo  videti usklajeni ritem naših najmlajših. Tudi mažoretke so se priključile, bile so prave sladkorne vile in za hip smo si zaželeli kakšno dobro sladico. Zaplesali smo tudi na vsem znano melodijo Lučke Lučke, naj se zaiskrijo tudi v naših očeh! Učenci so se izkazali tudi kot igralci – oživele so mravljice, ki so nadobudno obiskale medvedov brlog, a še k sreči pravočasno ugotovile, da da so srečale pamet. Tudi pesnike imamo med nami. Gotovo se spomnite zimske izštevanke o neukemu fantu, ki se noče učiti, a učenci so ga preoblikovali v božično preobleko s pomenljivim sporočilom. Glasba je tudi doma v naši šoli, tako imamo kar tri pevske zbore in ansambel, prav vsi so dokazali, da petje povezuje ljudi in pregovor resnično drži Kdor poje, slabo ne misli. Mi bi ga lahko preoblikovali – Kdor poje, je vedno vesel! Kakšen posluh imajo, so izkazali tudi s točko, kjer smo imeli posebne inštrumente – plastične lonce. Verjemite, ropot ni bila ropotarnica, ampak prava glasbena poslastica! O prijateljstvu se na splošno veliko pogovarjamo, pa si res znamo drug drugemu povedati kaj lepega? Kaj cenimo pri prijatelju? Četrtošolci so dokazali, da znajo in tudi nam predstavili, kaj je največje darilo − uganete, kaj je to? Že tradicionalno prireditev zaključijo božičkovi akrobati, ob katerem nam je zastajal dih.

Prireditev je bila dobrodelno naravnana in smo z njo zbirali prostovoljne prispevke za šolski sklad. Zbranih je bilo 1757 evrov. S podarjenimi izdelki naših učencev in trudom nastopajočih smo se že želeli zahvaliti za darovane prispevke. Zahvaljujemo se vsem, ki ste darovali.

Vanja Ropret

Dostopnost