Skoči na glavno vsebino

DELAVNICA ZA NADARJENE UČENCE »KUHAJ KOT CHEF«

V torek, 9. 4. 2024 je na OŠ dr. Franceta Prešerna Ribnica potekala delavnica za nadarjene učence »Kuhaj kot chef«. Z nami je kuhala chefinja gospa Mojca Trnovec, znana kot kuharska sodnica iz TV oddaje Mali šef Slovenije. Pripravljali smo Čokoladni raviol s čičeriko. Recept je iz prve oddaje nove sezone Malega šefa Slovenije, ko so morali tekmovalci pripraviti vegansko sladico, ki je morala izgledati kot slana jed. Razdelili smo se v skupine in posebej pripravili testo, nadev iz čičerike, prepraženega sezama, čokolade v prahu, pomarančnega soka in naribane limonine lupinice. Drugi dve skupini pa sta pripravljali mangovo omako in čičerikin hrustek. Sami smo oblikovali raviole, ki smo jih nato nadevali in skuhali, zanimivo je bilo opazovati gospo Mojco Trnovec, ko je v ponvi spekla hrustljave čičerikine hrustke. Nismo si namreč predstavljali, kako nastane takšna mrežasta struktura. Vsak je samostojno jed postavil na krožnik. Izpostavili smo tudi, da je pri jedi pomembna vključenost več različnih elementov. V našem primeru imamo raviol z nadevom, okoli svežo mangovo omako in počez položen čičerikin hrustek, ki daje jedi kanček hrustljavosti. Za piko na i smo dodali tudi sveže metine lističe. Jed smo seveda tudi poskusili in bili presenečeni nad nenavadnimi okusi in kombinacijami.

Mojca Trnovec je glavna v kuhinji gostilne Mihovec v Zgornjih Pirničah pri Medvodah, ki jo njena družina vodi že veliko let. Štelo je leto 1857, ko so v njihovi hiši že gostili ljudi in na kmetiji pridelovali in prodajali lastne pridelke. Je tipična slovenska gostilna s certifikatom s kuhinjo prejšnjih rodov, vendar s pridihom današnjega časa. Samooskrbna gostilna z žiti in zelenjavo lastne kmetije. Jedilnike narekujejo letni časi, sezonski pridelki ter prazniki in običaji slovenske dediščine.

Leta 2018 je kot prva ženska dobila priznanje Obrtnica leta.

Po izboru gastronomskega vodnika Gault&Millau Slovenija je postala Chefinja tradicije 2021.

Nekaj odzivov udeleženih učencev:

»Bilo mi je zelo zabavno in zanimivo. Naučila sem se tudi kar nekaj novih stvari. Všeč mi je bilo, ker hrana, ki smo jo pripravile ni bila čisto vsakdanja, vendar je bila zelo zanimiva. Bilo mi je v čast, da smo kuhale in se učile od gospe Mojce Trnovec.«

»Bilo mi je odlično in gotovo zabavno delat v družbi. Se vidimo drugo leto😉«

»Bilo je v redu. Najprej sem mislila, da jed ne bo najboljša, ker je prisotna čičerika, vendar se le ta ni čutila. Naredili smo dobro jed in bilo mi je všeč. To jed bom z veseljem še kdaj doma pripravila.«

»Na tej delavnici mi je bilo zabavno in zanimivo. Izvedeli smo, da otroci, ki se prijavijo na Malega šefa potrebujejo kar veliko priprav in veliko novega se naučijo prav tam. Obiskala nas je Mojca Trnovec.«

»Danes mi je bilo lepo in zanimivo. Pripravili smo jed s pomočjo gospe Mojce Trnovec, ki je sodnica v Malem šefu Slovenije. Jed se mi je zdela dobra in je bila bolj nenavadnega okusa.«

»Na tej dejavnosti sem se zelo zabavala in izvedela zelo veliko novih stvari. Spoznali pa smo tudi gospo Mojco Trnovec, ki je sodnica na Malem šefu Slovenije. Hvala za to izkušnjo! 😉«

Zelo hvaležni smo gospe chefinji Mojci Trnovec, da si je vzela čas in se nam pridružila na delavnici. Bilo nam je lepo.

 

Vodja delavnice: Rebeka Žagar, OŠ dr. Franceta Prešerna Ribnica

Viri:

Dostopnost