Skoči na glavno vsebino

PRAZNOVANJE TEDNA OTROKA NA POŠ SUŠJE

Vsako rojstvo otroka je drugačno, a vsem je skupno eno –  otroci se rodijo kot nepopisan list. Na list začnejo pisati starši, dedki, babice … Del tega nepopisanega lista imamo čast sooblikovati tudi učitelji. Na naši podružnici se trudimo, da bi to delali sočutno, odgovorno in ljubeče. Učencem skušamo dati varnost, znanje, druženje, spodbudo, oporo, priložnost za razvoj svojih talentov ter prostor in čas za igro. 

Tako kot naša šola, je tudi teden otroka videl že kar nekaj let in generacij. Letos praznuje jubilejnih 70 let. V tem času se je veliko spremenilo – čas, v katerem odraščajo otroci, način vzgoje, šolski sistem, nenazadnje pa tudi družba in okolje, ki oblikujejo otroka. Nekaj pa ostaja enako – otroci v svojem bistvu. Biti otrok še vedno pomeni, da si vesel, razigran, zvedav, igriv … Še vedno potrebuješ ljubezen, občutek varnosti, topel in zdrav dom in priložnosti za razvijanje.

Zato smo se učiteljice potrudile, da bi učencem za teden otroka pripravile različne dejavnosti, ki jih bodo naučile nekaj novega, razvile nove spretnosti, ki jih sicer pri pouku včasih manj razvijamo. Želele smo, da učenci začutijo, da je tudi »Sušje« njihov dom, da so tu vedno sprejeti in se imajo lepo.

Ponedeljek smo s plesom poskrbeli za svoje zdravje, se sprostili in veselo vstopili v nov teden. Polni energije smo v torek poskrbeli za okolico naše šole. Pometli smo dvorišča, pobrali smeti, uredili igrišče in zasadili jesenske rastline v korita. Da se bomo ob vstopu v šolo počutili lepo, sprejeto in toplo, smo pri vhodu postavili še barvito jesensko dekoracijo z bučami.

V sredo smo spet skrbeli za svoje zdravje in razvijali kuharske spretnosti. Naučili smo se rezanja, lupljenja in si pripravili okusno sadno solato. Svoje grafomotorične spretnosti smo razvijali tudi v četrtek, ko smo izdelali čudovite jesenske ježke, ki so jih učenci nato odnesli domov, da bodo z njimi okrasili tudi domove.

Teden otroka smo zaključili s kostanjevim piknikom in druženjem celotne šole na igrišču. Učenci so se pogreli z lupljenjem vročih kostanjev, kasneje pa tudi z igranjem nogometa in plesanjem ob glasbi. Teden smo končali tako, kot smo ga začeli – igrivo, z nasmehom in veseljem. Popisani z novimi spoznanji in izkušnjami.

Da smo dejavnosti v tednu otroka lahko tako dobro izvedli, pa so pripomogli mnogi. Radi bi se zahvalili Mestni cvetličarni Kočevje in ribniški cvetličarni Špela za darovane sadike za zasaditev okoli šole; gospodu Prijatelju za nabran kostanj in sadjarju gospodu Idajetu, ki nam ga je velikodušno spekel.

učiteljice POŠ Sušje

Dostopnost