Skoči na glavno vsebino

S kolesom po ribniški dolini

Evropski teden mobilnosti, katerega namen je krepiti trajnostno mobilne navade, je v septembru v naravo popeljal tudi sedmošolce OŠ dr. Franceta Prešerna Ribnica. Tokrat se na pot niso podali peš, kajti preskusili so Ribniško krožno kolesarsko pot, na katero so seveda odšli s kolesi.

Na zbornem mestu pred šolo se je tako v ponedeljek, 21.9., popoldne zbral kar lep kupček več kot šestdesetih kolesarjev. K temu je gotovo pripomogla tudi udeležba celotne ekipe učiteljev športa ribniške osnovne šole. Z dobro voljo smo nato skupaj ugnali še vreme, ki je potrebovalo malo spodbude, da je namesto dežnih kapljic na plano poslalo ravno pravšnje jesensko sonce.

Ker tako velika skupina kolesarjev v prometu deluje popolnoma drugače kot posameznik na kolesu, smo se seveda najprej pogovorili o pravilih skupnega kolesarjenja. Pred odhodom pa je učitelj športa Tadej Levstik poudaril še prednosti tega čudovitega, zdravju in okolju prijaznega prevoznega sredstva, katerega pogostejša uporaba pripomore tudi k bolj zeleni prihodnosti vseh nas.

Ribniška krožna pot številka 1, na katero smo se podali, poteka po trasi Ribnica-Ugar- Prigorica- Lipovec- Otavice-Hrovača- Ribnica. Na nek način je še celo zelo mlada. Primerno označena je bila namreč šele ob koncu leta 2018, zato je prav, da se po njej popeljejo tudi učenci ribniške osnovne šole. 15-kilometerska pokrajinsko razgibana pot vodi skozi gozd, mimo ribnika v Prigorici, nato pa se preko dolenjevaškega kraškega polja čez vasico Lipovec po neprometni gozdni poti v Otavicah vrne na manj prometno vaško cesto, ki se na koncu zopet zaključi v Ribnici. Pot je vsekakor zanimiva in ravno prav naporna.

Kolesarska pot, ki je primerna za vse generacije, naših učencev seveda nikakor ni izčrpala. Z vmesnimi postanki je bila gotovo za vse prav prijetna popoldanska športna izkušnja. V duhu Evropskega tedna mobilnosti, ki spodbuja vse zdrave oblike potovanja, pa seveda upamo, da se naši učenci po tej in mnogih drugih poteh s kolesom popeljejo čim večkrat tudi v svojem prostem času.

Tekst in foto: Katja Rus

Dostopnost